Followers

Pengumuman

Assalamualaikum. Selamat datang kepada pembaca setia Kisah Cikgu Farha sekalian. Dengan penuh rasa gumbira, saya kini telah SAH menjadi ahli Shaklee (ID:912423) yang akan bergiat aktif area Kota Kinabalu, Sabah serta kawasan yang berhampiran. Sekira pembaca berminat untuk membeli produk keluaran Shaklee boleh hubungi saya sepertimana di bawah:-

Sms/Whatsup: 019-7669119
Fb: Farhatul Hakimah Zakaria - add me first
Twitter: @FarhatulHakimah - add me first
Email: farha.kimah@gmail.com

**Insya-Allah saya akan update berkaitan kombinasi set vitamin yang sesuai untuk diambil.
** Jangan lupa selalu jenguk page sy ye ;)

17 August 2011

Asslamualaikum...

Wahh kali ni aku nak berkongsi menu yang aku request ngan umi aku tuk berbuka pada hari yang ke-16! Ahaks panjang lak explainnya :P

Sebelum aku bagitahu resepinya, lauk nih aku panggil masak golek. Kalau korang tengok gambar, mungkin ada setengah orang panggil lain. Aku hanya ikut apa yang umi aku sebut je la kan hehe. Jom tengok resepi. Mudah je pon, setengah jam leh siap tau.

Bahan-bahan:

a) Bawang merah
b) Bawang putih
c) Halia (bahan a, b, c diblander)
Halba
Santan
Lada lumat
Serai (diketuk)
Asam keping
Bahan perasa secukup rasa (garam, ajinomoto - jika mahu)
Ikan (dipanggang)

Cara:

1. Panggang ikan (lagi sedap ikan disapu lada+garam). Siap panggang letak tepi dulu.
2. Panaskan kuali, kemudian masukkan santan terlebih dahulu.
3. Masukkan bahan yang diblander, lada lumat dan biarkan seketika.
4. Masukkan serai dan asam keping.
5. Masukkan ikan yang dipanggang.
6. Perlahankan api dan biarkan sehingga mendidih serta menjadi sedikit pekat.
7. Masukkan garam secukup rasa bersama halba.
8. Hidang dengan gembira :D

Gambar yang diambil ketika masih di atas dapur:


Yeay!! Mudah je kan?? ^__^

Selamat mencuba!!
Posted by Farha On 7:14 AM No comments

0 Anak Murid:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Tweet 2 Me

Tinggal Jejak